de naam van rotterdamse taxichauffeur in onterecht

Geplaatst op 7 januari 2017

In de wagen bij Brave Hendrik

TAXI-TESTIn Rotterdam wordt geklaagd over taxi's.  Chauffeurs zouden passagiers weigeren, ze er voortijdig uitzetten of absurde tarieven hanteren. Tijd voor een taxi-test. Het AD Rotterdams Dagblad klopte op het portiersraampje en stapte in.

Nadia Berkelder, Mark Hoogstad, Marjolein Kooyman en Jitske-Sophie Venema 07-01-2017

450 euro. Dat duizelingwekkende bedrag moest een zakenrelatie van beleggingsbank Robeco onlangs aftikken toen hij zich door een taxi van Schiphol naar het kantoor aan het Weena in Rotterdam liet rijden. Ruim drie keer het normale tarief. 

Of neem de moeder en dochter uit Amstelveen, die vorige maand na het concert van de Toppers niet wegkwamen bij Ahoy. Vijftien taxichauffeurs haalden hun neus op voor een ritje naar hun hotel, 2 kilometer verderop. 
Zijn dit incidenten of is het écht zo erg gesteld met taxi's in de Maasstad? Het AD Rotterdams Dagblad nam de proef op de som.

'Undercover passagiers'
Vier verslaggevers lieten zich, elk twee keer, door een taxi naar hun bestemming brengen. De 'undercover passagiers' bestelden hun lift niet van te voren en fluisterden chauffeurs geen sluiproutes in. Ze kletsten met praatgrage rijders of zaten stil achterin bij zwijgzame stuurders. Daarna rekenden ze af bij Brave Hendrik, want dat waren alle chauffeurs die ze tegenkwamen. Niets geen weigerachtigen of oplichters.

De bevindingen komen overeen met die van het onderzoek dat de gemeente liet doen door mystery guests. Tussen augustus en oktober 2016 maakten zij 131 ritjes in taxi's met het keurmerk, sinds 2014 verplicht voor chauffeurs die in Rotterdam passagiers willen oppikken bij standplaatsen of op straat. ,,Er zijn geen ritten geweigerd en de ritten zijn over het algemeen naar tevredenheid verlopen. Daar waar een taxi staat of kan worden aangehouden, kan deze gerust worden genomen", aldus een woordvoerder.

Rotterdam Ahoy - ss Rotterdam© Marco de Swart

Donderdagochtend 11.02 uur. De wachttijd is acht minuten, vertelt de vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn. ,,De chauffeur belt u zodra hij in de buurt is.'' Dat doet hij en inderdaad na zo'n minuut of acht. ,,Koud hè'', zegt de taxichauffeur met het Centraal-Aziatische uiterlijk, zodra ik instap. Binnen is het behaaglijk warm. Maar kou heeft ook voordelen, vertelt hij even later als we wachtten bij het stoplicht. ,,Het doodt vele virussen en bacteriën.'' De rit verloopt voorspoedig en gaat via de snelst denkbare weg: via de Strevelsweg en Zuidplein, over de Dordtselaan in één lange rechte streep naar de afslag naar Katendrecht. De vele drempels op de Maashaven Noordzijde? Een noodzakelijk kwaad. Hij zet me niet af voor het ss Rotterdam, maar bij de slagbomen. ,,Ik kan hier niet verder, ik moet u helaas hier afzetten.'' Hij wenst mij een fijne dag. Ik ben 15 euro lichter. Cash betaald. Een mobiele pinautomaat heeft hij niet. 

Afstand: 3.76 kilometer. Tijdsduur: 9.41 minuten. Afgerekend: 14,35 euro

Donderdagavond 21.01 uur. Zijn collega bezet de bijrijdersstoel, maar maakt zich als een haas uit de voeten zodra ik op de ruit tik. ,,Welkom, gaat u zitten, waar gaat de reis heen?'' Aha, het ss Rotterdam! ,,Leuke plek.'' Net als zijn collega eerder op de dag volgt hij de snelst denkbare route: over de beruchte scheidslijn tussen Charlois en Feijenoord, de Dordtselaan. In no time zijn we op Katendrecht aanbeland. De vele drempels op de Maashaven Noordzijde moet ik vooral zien als het levende bewijs van de vooruitgang in dit deel van Rotterdam. ,,Tien jaar geleden was dit een hele slechte buurt: veel criminaliteit en narigheid. Maar kijk nu eens: overal staan mooie huisjes. Katendrecht is flink opgeknapt. Dat heeft de gemeente goed gedaan.'' Hij weet wel op welke knop hij moet drukken om de slagboom omhoog te krijgen en stopt pal voor de hoofdingang van het beroemde schip. ,,Ik hoop dat u nog eens vaker in Rotterdam komt, ik wens u een fijne avond.'' Opnieuw heb ik 15 euro afgerekend. Cash, want ook hij heeft geen mobiel pinapparaat. (Mark Hoogstad)

Afstand: 3.86 kilometer. Tijdsduur: 9.22 minuten. Afgerekend: 14,60 euro

Vlietland Ziekenhuis Schiedam - Franciscus Gasthuis Rotterdam

 

Woensdagmiddag, 16.36 uur. De telefoniste van taxicentrale RTC is niet optimistisch. ,,Hoe lang het duurt? Tien minuten, een kwartiertje. Het is voor ons ook spits hè." Ik wacht op de stoep van het ziekenhuis. Na een minuut of tien komt er een auto met een blauw kenteken voorrijden. Dit is mijn taxi. De chauffeur koerst doelgericht naar het ziekenhuis in Rotterdam. ,,Ik weet de weg",vertelt hij. ,,Ik ben in Schiedam opgegroeid." Hij twijfelt nog even of hij de snelweg moet nemen omdat er file kan staan, maar doet het toch: het is kerstvakantie. De spits is minder hevig dan anders. Het was een goede gok: de file begint pas na de afslag naar het Franciscus. De chauffeur zet me voor de deur van het ziekenhuis af. Ik moet 23,25 afrekenen. Ik geef hem 25. 

Afstand: 7.81 kilometer. Tijdsduur: 9.52 minuten. Afgerekend: 23,25 euro

Maandagmiddag, 16.01 uur. De Uber-app geeft aan dat er een goedkoop ritje in de aanbieding is: 15 euro. Ik klik de chauffeur aan. Teleurstelling: het gaat niet door, de rit is niet beschikbaar. De volgende chauffeur, Adrianus, is flink duurder, rond de 25 euro. Ik klik hem aan. Hij is er over zes minuten, zegt mijn scherm. Op mijn telefoon komt de taxi dichterbij. Tot ik hem ook in het echt zie: hij rijdt me straal voorbij.
De chauffeur belt. ,,Waar staat u"? Als ik hem dat heb uitgelegd, is hij er snel weer. ,,Wilt u de kortste weg, of de snelste?", vraag hij. ,,U bent de klant, dus zeg het maar." De snelste, beslis ik, dus gaan we over de snelweg. Onderweg babbelt hij over het voordeel van Ubertaxi zijn: nooit vervelende klanten en werken wanneer je wil. ,,En het ritje wordt vanzelf afgeschreven. U hoeft niets te doen." 
De chauffeur zet me voor de deur van het ziekenhuis af. (Nadia Berkelder)

Afstand: 8.59 kilometer. Tijdsduur: 10.33 minuten. Afgerekend: 24,67 euro

Stadhuisplein - Stadhoudersplein

Vrijdagavond, 23.40 uur. Op Stadhuisplein zwermt opgewonden uitgaanspubliek rond. Langs de Coolsingel staat een rij taxi's vaderlijk te wachten op de eerste afhakers. Ik klop aan bij de chauffeur die vooraan staat. ,,Naar het Stadhoudersplein, alstublieft." Hij knikt en ik stap in. We zakken de Coolsingel af in zuidelijke richting. We gaan vast zo keren, denk ik nog. De chauffeur kletst honderduit terwijl hij de eerste en ook de tweede stoplichten passeert zonder om te draaien. Als we de Erasmusbrug naderen, besef ik dat hij mijn adres verkeerd moet hebben verstaan. Dat klopt, de chauffeur koerst af op Zuidplein. Hij lacht hard om het misverstand en keert alsnog. ,,Ik zet de meter maar uit. Het is 10 euro", beslist hij. In sneltreinvaart crossen we opnieuw over de Coolsingel. De chauffeur luisterde niet naar mijn huisnummer en weet daardoor ook niet dat we een doodlopende straat in moeten om bij mijn voordeur uit te komen. Uiteindelijk stopt hij midden op de grote weg, in de buurt van de gewenste bestemming. Ik moet snel uitstappen omdat achter de taxi ongeduldige automobilisten staan. Pinnen kan niet. Ik reken een tientje af en krijg geen bon. 

Afstand: 4.63 kilometer. Tijdsduur: 15.44 minuten. Afgerekend: 10.00 euro

Woensdagmiddag, 16.00 uur. Ik heb een middagje 'gewinkeld' en door mijn 'moeie voeten' wil ik met de taxi naar huis. Maar nu is op de Coolsingel geen taxi te bekennen. Ook naast het Stadhuis is geen blauw nummerbord te zien. Ik loop daarom richting Rotterdam Centraal. Op de hoek van het Weena rijdt een taxi mij voorbij. 'Die moet zeker achteraan die ellenlange rij bij Centraal aansluiten', denk ik nog. Toch spreek ik de chauffeur aan. Hij blijkt geen boodschap te hebben aan collega's die al uren wachten op werk en laat mij instappen. Wat volgt is een snel maar doodstil ritje. We rijden zwijgend naar mijn huis - dit keer wél via de doodlopende weg. Voor de deur staat de meter op 10,65 euro. Ik geef de chauffeur een briefje van 20 euro. ,,Ik heb geen muntgeld om te wisselen", zegt hij. Maar ik vind 5 euro fooi te veel van het goede. Dan komt hij zelf met een oplossing: in zijn dashboardkastje ligt een mobiel pinautomaat. Na een paar minuten hannesen -storingen- reken ik 13,00 euro af, zit het bonnetje in mijn mailbox en zegt hij mij vriendelijk gedag. (Jitske-Sophie Venema)

Afstand: 2.59 kilometer. Tijdsduur: 9.23 minuten. Afgerekend: 13.00 euro

Rotterdam The Hague Airport - Mariott Hotel Weena

 

Rotterdam timmert hard aan de weg

Maandagmiddag, 12.23 uur. De taxichauffeur staat voor de aankomsthal te wachten op klanten die net zijn geland uit Boedapest. Vriendelijk pakt hij mijn koffer, gevuld met kranten, aan om deze in de achterbak te leggen. ,,U komt uit Boedapest?'' vraagt hij. Ik knik bevestigend en zeg dat ik nu 3 dagen voor werk in Rotterdam moet zijn. We zoeven weg bij de luchthaven. Soepeltjes draait de chauffeur de A13 op en zet in stevig tempo koers naar het centrum van de Maasstad. De chauffeur afkomstig uit Vlaardingen is vriendelijk, maar erg negatief over Rotterdam. ,,Deze stad wordt zo langzamerhand onleefbaar door tuig'', bromt hij. ,,Nee hoor, gezellig is het er niet.'' Als ik een balletje opgooi door te zeggen dat ik gelezen heb dat Rotterdam steeds populairder wordt onder toeristen, reageert hij verbaasd. ,,Nou, daar merk ik niks van. Tenzij ze alle drugstoeristen meetellen, haha, want die heb je hier wel.'' Ook over de bezienswaardigheden is hij niet te spreken. ,,Er is hier niets te doen hoor. Ja, je hebt natuurlijk de haven, maar dat is voor vrouwen vast niet zo interessant.'' De korte route langs Blijdorp gaat voorbij zonder mij te wijzen op bezienswaardigheden. Maar dat verandert als we langs het G.W. Burgerplein rijden. ,,Kijk, zegt hij enthousiast. ,,Daar was het huis van Pim Fortuyn! Die ken je toch wel? Onze Pim!'' Netjes en na iets meer dan tien minuten zet hij mij af voor het Mariott hotel. Op de meter staat 24,60, ik reken 25 euro af. Hij heeft geen kleingeld.

Afstand: 8.00 kilometer. Tijdsduur: 12.00 minuten. Afgerekend: 25.00 euro

Donderdagavond, 21.22 uur. Ook na mijn late 'vlucht' uit Londen City staat een rijtje chauffeurs pal voor de deur van de aankomsthal te wachten om reizigers ook de laatste kilometers te vervoeren. Een vriendelijke, opvallend jonge chauffeur pakt mijn weekendtas aan. We zoeven opnieuw richting de snelweg. Zonder aarzelen kiest de chauffeur uit Rotterdam de kortste route en binnen tien minuten sta ik weer voor het Mariott hotel in hartje stad. Onderweg legt hij de Woonvisie van wethouder Ronald Schneider (wonen, leefbaar) accuraat uit. ,,Rotterdam timmert hard aan de weg. Het wordt hier steeds leuker. Om nog meer grotere bedrijven te trekken, worden er meer duurdere woningen gebouwd voor hun personeel'', legt hij uit. ,,De goedkopere woningen, waarvan er veel staan op Zuid worden vervangen. Maar deze zijn vaak ook erg verouderd.'' Voor de deur van het hotel bedank ik hem en reken 25 euro af. Ik krijg een uitgebreide bon met alle gegevens over de rit. (Marjolein Kooyman)

Afstand: 8.00 kilometer. Tijdsduur: 10.38 minuten. Afgerekend: 25.00 euro

 

 

 

Bent u een chauffeur en moet u binnenkort de toets voor chauffeurs afleggen?